Snelgroeiers en schaduwvrienden

Laat april het startsein zijn voor een seizoen vol creativiteit en overvloed in je moestuin. Door slim gebruik te maken van elke beschikbare centimeter, wordt elke hoek een vitrine van versheid en diversiteit. Zo wordt tuinieren niet alleen een productieve bezigheid, maar ook een avontuur vol verrassingen.

Denk aan spinazie, een ware sprinter in de groentewereld, die niet alleen razendsnel klaar is voor de oogst, maar ook in de halfschaduw kan floreren. Of wat te zeggen van worteltjes? Hun slanke ondergrondse groei maakt ze tot perfecte partners voor hogere gewassen, waardoor je de verticale én horizontale ruimte in je tuin maximaal benut.

Deze groenten zijn niet alleen een genot voor het oog, maar ook een traktatie voor de smaakpapillen.

Pronkende klimmers

Naast de charmante Lathyrus latifolius, een ster van onze 22 april-pagina, barst de tuinwereld van meerjarige klimmers die elk hoekje verlevendigen. Van geurige klimrozen tot de veelkleurige Clematis, en van de nachtbloeiende Kamperfoelie tot de exotische Passiebloem – deze bonte verzameling belooft een tuin vol leven en aroma.

Ben jij een echte francofiel? Dan kan je aanvullend ook stokrozen (Alcea) plaatsen, die met hun statige gestalte en reeks aan kleuren een vleugje Franse elegantie brengen!

Onkruid vergaat niet

Kattenstaarten zijn echte krachtpatsers, met een enorm ondergronds wortelnetwerk dat wel meters diep gaat. Deze sporenplant kan je gazon snel overwoekeren. Helaas kunnen we je geen oplossing bieden tegen dit onkruid, maar wel enkele tips om je tuin toch presentabel te houden.

Vele wanhopige tuiniers grijpen naar kalk of andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, maar dit zal de plant slechts oppervlakkig behandelen. Het gedeelte boven de grond zal afsterven, maar ondergronds is deze doorzetter nog even levendig. Trek kattenstaarten regelmatig uit om de plant te verzwakken. De wortels zijn echter zo sterk dat de plant zal afbreken, dus helemaal weg krijg je ze nooit. Het gezegde “onkruid vergaat niet” mogen we hier wel letterlijk nemen!

Koolinair genot!

Bloemkoolpizza is een gezond en lekker alternatief voor je diepvriespizza. Ideaal voor pizza lovers die het wat gezonder aan willen doen. Het is bovendien een slimme manier om de kleinsten meer groenten te laten eten!

 • 300 g bloemkool
 • 1 ei
 • 30 g Parmezaanse kaas
 • 30 g mozzarella
 • 1 el gedroogde oregano
 • 1 el gedroogde basilicum
 • 1 el olijfolie
 • snuifje zout
 • 5 el tomatenpassata
 • toppings naar keuze
 1. Snij de bloemkool in roosjes en mix in de keukenrobot tot de textuur van rijst.

 2. Stoom de rijst 5 minuten in de microgolfoven.

 3. Laat de bloemkoolrijst afkoelen. Voeg daarna het ei, de kaas, kruiden en olijfolie toe en werk af met een snuifje zout.

 4. Mix alles tot een homogeen deeg en rol uit op je bakplaat.

 5. Bak de bodem 10 minuten voor in een oven van 180 °C.

 6. Haal de pizza uit de oven, bedek de bodem met een laag tomatenpassata en voeg je favoriete toppings toe.

 7. Daarna kan deze groentepizza voor nog 15 minuten de oven in op 180 °C.

Eet smakelijk 🙂

Zomerwortel schieten

Zomerwortels zijn zoeter, kleiner en eleganter dan hun winterse tegenhanger: de dikke winterpenen. Ze brengen kleur in je zomerse salade en zijn makkelijk zelf te kweken! Overweeg ook eens om te experimenteren met verschillende wortelvariëteiten om kleur en smaak aan je keuken toe te voegen. Zo zijn er paarse, gele, en zelfs rode varianten die niet alleen je salades opfleuren, maar ook vol zitten met verschillende voedingsstoffen. Onze 5 tips voor een geslaagde oogst:

Ontdek de wonderen van april

April biedt prachtige natuurfenomenen.
Misschien spot jij er wel ééntje?!

Deel jouw foto & win

Heb jij een interessant beeld kunnen maken tijdens de maand maart? Deel hier de kiekjes van je zelfgemaakte recepten, gespotte dieren en andere natuurtaferelen.

De meest creatieve of unieke foto’s maken kans op geweldige tuinprijzen. Dit is niet alleen een leuke manier om je groene vingers te tonen, maar ook om inspiratie op te doen van anderen.

Deel met ons mee op
sociale media

Wil je jouw foto liever op Instagram of Facebook delen? Tag ons dan @degroenedruivelaar of gebruik #DeGroeneDruivelaar zodat wij en anderen op de hoogte blijven van jouw winterse avonturen.