Snacken toegestaan: tijd voor een winterlaagje!
De herfst komt eraan, dus maken we het binnen gezellig. Zachte plaids worden tevoorschijn gehaald, en kaarsjes flikkeren in de avond. Maar vergeet de dieren in je tuin niet – ook daar kun je het knus maken!
Geef je nestkastjes een schoonmaakbeurt met heet water en een borstel. Ben je nog op zoek naar extra nestkastjes om je bomen te sieren? Houd dan in gedachten welke gevederde vrienden in jouw tuin rondvliegen. Een vogelhuisje met een opening van 28 mm is ideaal voor kleine vogels zoals de pimpelmees, zwarte mees en vliegenvangers. Voor de grotere soorten, zoals de koolmees, kuifmees en boomklever, is een opening van 32 mm ideaal.
Ook het menu van de tuinvogels verandert tijdens de herfst. Waar ze in de zomer van sappige bessen smikkelen en op eiwitrijke insecten jagen, schakelen ze in het najaar over op een vetrijk dieet. Ze verbranden immers extra veel calorieën tijdens de winter, dus een extra vetlaagje is welkom! Omdat het aantal insecten in de herfst sterk afneemt, kun je vetbollen en knapperige pindasticks ophangen in je tuin. Bessen kunnen ze lekker verder blijven plukken dankzij de vlier en hulst.
Vergeet ook de egels niet, want in oktober gaan deze stekelige bezoekers in winterrust. Bied ze een warm winterverblijf aan onder de vorm van een egelhuis. Kies een rommelig hoekje uit – daar voelen ze zich het veiligst en kunnen ze heerlijk overwinteren.
Plan(t) van aanpak!
Heb je nog wilde tuinplannen op de agenda staan? Schiet dan in actie! In oktober is de bodem nog warm dankzij de afgelopen zomermaanden, wat ideaal is om vaste planten en heesters te planten. Ze kunnen nu diep inwortelen en nemen een voorsprong op het voorjaar! Houd er rekening mee dat de meeste planten momenteel in pot beschikbaar zijn. Wil je een haag met blote wortel planten? Dan zul je nog een maand geduld moeten hebben.
De kracht van vallende bladeren
Nu het seizoen van de vallende bladeren is aangebroken, is het tijd om onze hark boven te halen. Een tuin vol blaadjes kan er gezellig herfstig uitzien, maar het kan je gazon helaas ook verstikken en ziektes bevorderen. Dat vermijden we liever! Wanneer je de bladeren verzamelt, kun je ze op de composthoop gooien.
Wist je trouwens dat bladcompost een waardevolle bron van voedingsstoffen is voor de tuin? Je kunt compost eenvoudig maken van afgevallen bladeren, uitgebloeide planten, goed verteerde mest en ander organisch materiaal. Een goede mix van groen en bruin materiaal geeft je de meest evenwichtige composthoop. Wanneer je de compost uitstrooit over je gazon, kun je de grond verrijken en de structuur verbeteren. Dit bereidt de bodem voor op het volgende groeiseizoen.
Witte chocolademousse met geitenkaas en frambozencoulis
- 150 g witte chocolade, in stukjes
- 150 g verse geitenkaas
- 3 dl slagroom
- 3 eiwitten
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 g agar agar poeder
- enkele muntblaadjes
- 500 g (diepvries)frambozen
- 250 g rietsuiker
- 1 el citroensap
Klop de helft van de room stijf met de vanillesuiker. Klop de eiwitten tot sneeuw. Verwarm de rest van de room en los er al roerend de stukjes chocolade in op. Roer er de geitenkaas door. Los de agar agar op in het warme chocolademengsel. Laat het mengsel afkoelen.
Spatel er eerst de opgeklopte room en daarna het stijfgeklopte eiwit door. Schep de mousse in een kom en zet minstens 4 uur in de koelkast. Je kunt dit gerecht het best een dag op voorhand maken.
Mix de frambozen met de suiker en het citroensap. Haal de coulis door een puntzeef.
Schep enkele lepels mousse in het midden van een bord, giet er wat frambozencoulis rond en versier met een muntblaadje.
Een recept uit Lekker Ecologisch!, een kookboek van Velt.
In 3 stappen je gazon klaar voor het najaar!
De fauna en flora maken zich stilaan op voor hun winterrust, maar als hobbytuinier kun je in oktober nog niet op je lauweren rusten. Er staat nog heel wat op de planning, dus stel dat bankhangen nog maar even uit!
Piepen er enkele kale plekken tussen je pelouse? Tijd om ze bij te zaaien met een snelkiemend herstelmengsel! Heb je last van grotere kale plekken? Gebruik dan een volwaardig (speel- en sport) grasmengsel om het gras weer dicht te krijgen.
Wist je dat je ook in het najaar kunt kalken? Tijdens de herfst kan je gazon behoorlijk verzuren door al die regen. Kalk gaat die verzuring net tegen! Kies bij voorkeur voor groenkalk. Dit type kalk is verrijkt met magnesium, dat zorgt voor die mooie groene kleur van het gazon. Check wel altijd de pH-waarde van het gazon voordat je kalk aanbrengt. Is die lager dan 6? Dan heeft je gazon wel baat bij een laagje kalk. Wacht na het kalken een drietal weken met bemesten. Zo kan het gazon de kalk goed opnemen en zal de meststof ook effectiever werken.
Een echte must voor je gazon is najaarsmeststof. Dit is een kaliumrijke meststof die zorgt voor een sterke grasmat. Zo is je gazon bestand tegen allerlei uitdagende weersomstandigheden, zoals regen en sneeuw. Bovendien zul je ook minder onkruid en mos spotten tijdens het voorjaar!
Deel met ons mee op sociale media
Wil je jouw foto liever op Instagram of Facebook delen? Tag ons dan @degroenedruivelaar of gebruik #DeGroeneDruivelaar zodat wij en anderen op de hoogte blijven van jouw winterse avonturen.